Socknens sigill

Enligt sägnen lät den fromma ”Jungfru Hilleborg” bygga den första kyrkan i trakten, och att området sedan fick sitt namn från henne. Hilleborg tros också ha avbildats på Hilles sockensigill som är tillverkat av silver.

Runt om hennes avbild finns texten ”Hille sochens sigillum” och på sigillets fot står det ”Hans Larsson Rizanesander”. Herr Rizanesander kom ursprungligen från Roteskär i Älvkarleby, och var underlagman i Gästrikland 1604-1646. Sålunda tillverkades sigillet sannolikt någon gång på 1600-talet.

Det måste ha tillverkats senast på 1680-talet. Det finns nämligen ett avtryck bevarat som bevisar att sigillet var i bruk redan då. Och under nästkommande sekel nämndes sigillet både av Erik Alrot 1720-1722 och av Abraham Abrahamsson Hülphers 1793.

Sägnen om Hilleborg

Den gamla sägnen börjar med en viking från Varva som hette Asmund. Han reste till Rom någon gång kring 1000-talet där han träffade Ismene. Tillsammans fick dessa två dottern Hilleborg. Men sedan mamman dött bestämde sig far och dotter för att återvända till fäderneslandet. Hilleborg var då 16 år.

Men under resan drabbades de av olycka. De hade nämligen oturen att bli anfallna då fartyget nästan var framme i Hille. Piraterna gjorde också ett misslyckat försök att röva bort den sköna Hilleborg, men under sammandrabbningen dödades fadern, samt hennes käresta Björn som också var med på resan.

Hilleborg lyckades emellertid ta sig till Hille där hon begravde sina kära på åsen. Hilleborg hade ju vuxit upp i Rom, som var kristnat, så hon förde med sig denna trosinriktning till Hille, och lät dessutom uppföra en kyrka (förmodligen på samma plats där hennes kära låg begravda).

Läs mer om Hilles historia.

Kommentarer inaktiverade.