Årsmöte

Årsmöte lördag 24 februari kl. 15.00 med kaffe och semla.
Verksamhetsberättelse 2017 för Hille hembygdsförening, redovisad vid årsmötet 24 februari 2018

En kort resumé av året
Hela styrelsen träffades i början på året för en planeringsdag på Hemlingby. Där planerades årets aktiviteter. En dag som blivit mycket viktig för vårt fortsatta styrelsearbete.

Vår hemsida, www.hillehembygd.se uppdateras regelbundet. På vår hemsida och Facebook-sida presenteras alla våra arrangemang. Sociala medier, främst Facebook, har blivit en stor del av vår information till och från våra medlemmar. På vår Facebooksida publiceras alla evenemang och andra relevanta nyheter.

Styrelsen vill tacka för förtroendet ni visat oss under 2017. Vi i styrelsen vill passa på att tacka alla medlemmar för det gånga året och rikta ett speciellt tack till alla som hjälpt till.

Styrelsen 2017
Anitha Tröjbom Ordförande
Ulla Hillin Vice Ordförande
Gösta Sjöberg Kassör
Emmely Hornborg Sekreterare
Mona Vestlund Ledamot
Anders Elfving Ledamot
Guie Uppgren Ledamot

Suppleanter
Britt-Inger Hillin
Birgitta Eriksson
Lars Berggren

Verksamhetsberättelser från utskott kommittéer och grupper

Byggnadsutskottet
Hillegården:

 • Rust av lägenheten (hel ommålning + ny köksinredning).
 • Ny trappa till ”bakfickan”.
 • Ny dörr vid huvudentren.
 • Isolering av vind.
 • Nya bord i stora salen.

Dessutom färdigställdes och invigdes smedjan under året.

Lasse Berggren

Rapport om Smedjan
Smedjan fungerar som vi tänkt oss och pryder vår hembygdsgård med sin placering. Den går nu att användas, och har använts några gånger, men en del arbete återstår:

 • Väggarna skall drevas mellan timret.
 • Det skall isoleras mellan tak och murstock.

Den gamla handdrivna bälgen bör renoveras så småningom för att man skall kunna demonstrera gammalt gårdssmide fullt ut. Den läcker och behöver förmodligen nytt läder. l övrigt skall verktyg och inredning kompletteras allt eftersom.
En allmänbelysning dold på ett finurligt sätt är på gång liksom en förbandslåda. Med förhoppning om mera snurr på verksamheten till våren. Vi har ju en smidesträff inplanerad till slutet av april.

För smidesgruppen.
Hans-Erik Persson

Hemslöjdsutskottet
Vi fortsätter att träffas tisdagar mellan 08.00 – 12.00 då vi planerar för vävning, klipper och syr ihop mattrasor. Under året har vi vävt:

 • 6 m gardiner
 • 6 m ripspannlappar
 • 19 m trasmattor
 • 10,5 m bordslöpare
 • 23 st. handdukar
 • 7 st. drälldukar

Vi har även sytt överkast, barntäcke, väst och ett antal väskor.

Under november månad anordnade vi julmarknad med fika, lotterier, försäljning av hembakt bröd och vi bakade även tunnbröd på plats.

I slutet av vårterminen gjorde vi ett studiebesök på ”Vänskapa” för att få lite uppslag till nya alster.
Vävstugan

Arkivgruppen
Arkivgruppen har under 2017 bestått av Gösta Sjöberg, Emmely Hornborg och Öjvind Englund. Gruppen har träffats några få gånger pga tidsbrist. Öjvind har kunnat vara i arkivet tisdagsförmiddagar och då har besökare kunnat tagits emot. Gruppen plockade ihop en mindre utställning som handlade om smide, dels artiklar och foton men även föremål. Den visades i samband med invigningen av smedjan och under sommaren i hembygdsgården. Ingemar Sandin i Leksand men bördig från Trödje har fått hjälp med identifierande av fotografier.  Öjvind representerade föreningen vid hembygdsförbundets årsmöte i Hög och har deltagit i kulturhistoriska föreningens möten i gamla fängelset och i Stenhuset, Gästrike-Hammarby.

För arkivgruppen Öjvind Englund

Från redaktionen:
Redaktionskommittén kanske inte upplever så påtagliga förändringar under ett verksamhetsår,

som det kan göras i andra av föreningens utskott och arbetsgrupper. Men vi kan väl tillåtas ett något längre perspektiv för vår tidning och då har det hänt en hel del. Gå gärna tillbaka ett antal år, så tycker jag vi kan vara ganska nöjda och stolta. Till stor del har vi tekniken att tacka för detta. Men innehållet det skapar vi själva, det är hela föreningens angelägenhet.

MVH
Tord.

Örtagården berättar om år 2017
2017 har passerat och så här i början av februari och efter några rejäla snödagar känns det långt till Örtagårdsarbete, men det gångna året har som vanligt bjudit på vacker blomning i vår Örtagård.

Någon skänkte lite purjoplantor, som fann sin plats. De växte till sig, men blev inte så stora. Lite grönkålsplantor av ett par sorter fick fylla ett par lediga platser, de är alltid dekorativa framåt senhösten om inte larverna knäckt dem helt. Ringblommor och krasse gav lite extra färg och tanken var tvål med Ringblomma även detta år till julmarknaden, så de ersattes med saffranpäron och äppelchutney.

Det har rensats och putsats i gångar och bland plantor. Många besökare har glatt sig åt alla örter som växer där. Det är en njutning att känna dofter och se fjärilar fladdra omkring bland de blommande örterna en solig dag.

Åbyggeby den 6 februari 2018
Örtagården / Annika Myrman

Kommentarer inaktiverade.